Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Skötsel av Venusflugfällan (Dionaea muscipula)

Venusflugfällan (på latin Dionaea muscipula ) är förmodligen en av de mest ikoniska köttätande växterna. Det är en fascinerande växt som har fångat människors nyfikenhet och beundran i många år. Den upptäcktes först på 1760-talet i de sumpiga områdena i North och South Carolina i USA av botanikern John Ellis. Det tog några år innan växten kändes igen och beskrevs vetenskapligt. Den fick senare namnet " Dionaea muscipula " av den svenske botanikern Carl Linnaeus 1753. Namnet " Dionaea " kommer från den grekiska kärleks- och skönhetsgudinnan, Dionysus, och syftar på växtens eleganta fällor, medan " muscipula " betyder "musfälla". " på latin och hänvisar till dess köttätande natur.

Venusflugfällan är utmärkande med sina lövfällor som består av två bladsidor som är täckta inuti med 2-4 små hårstrån. De små hårstråna fungerar som utlösare för fällan. Om ett hårstrå berörs två gånger (eller två olika hårstrån berörs i följd) kommer fällan att stängas på sitt byte. Om hårstråna sedan fortfarande berörs kommer fällan att sluta tätare, enzymer kommer långsamt att frigöras och bytet bryts ner. Om hårstråna inte berörs igen efter att fällan stängts första gången, öppnas fällan igen. Detta tros vara ett skydd mot onödig stängning och haveri, om regn eller andra irrelevanta stimuli har stimulerat fällan.

Fin venusflugsnappare i liten kruka


Venusflugfälla tillhör familjen Droseraceae, som även inkluderar andra köttätande växter som soldagg (Drosera) och flugtrumpeter (Sarracenia) . Venusflugfällan är dock den enda arten i släktet Dionaea. Men oräkneliga sorter har förädlats med andra färger, växtformer, fälltyper och mycket mer (till exempel " koppfälla " och " sågtand "). Vi säljer just nu den normala sorten Dionaea muscipula "typisk" och så har vi frön som är en blandning från en massa olika sorter. Vi kommer kontinuerligt att utöka med nya spännande varianter.

Skötsel av Venusflugfällan ( Dionaea muscipula )

Ljusförhållanden
Venus flugfälla trivs bäst i direkt solljus. Placera den där den får minst 6 timmars full sol om dagen. Utomhus i full sol eller ett fönster i söderläge är perfekt. Detta säkerställer att växten får tillräckligt med energi för att underhålla och använda sina fällor.

Jordblandning
Använd en jordblandning som är sur och dränerar väl. En blandning av torvmossa och sand i förhållandet 3:1 fungerar bra. Eller använd vår köttätande växtjord, som är specialjord för köttätande växter . Undvik att använda vanlig krukjord eftersom den innehåller för mycket näringsämnen som kan skada växten.

Vatten
Håll jorden konstant fuktig. Detta kan göras genom att ställa krukan i ett djupt fat med vatten, men undvik att låta krukan stå i vatten för länge i taget (låt den torka ut mellan vattningarna). Använd destillerat vatten eller regnvatten för att undvika ansamling av mineraler (kalksten) från vanligt vatten. Det är viktigt att INTE använda vanligt kranvatten då det innehåller för mycket kalcium.

Luftfuktighet
Det är bara mycket små eller nyplanterade växter som gillar lite hög luftfuktighet. Annars kräver växten inte så hög luftfuktighet.

Utfodring och fällor
Venusflugfällan fångar små insekter som sin primära källa till näring med sina karakteristiska fällor. Det är inte nödvändigt att "mata" din växt. Troligen kommer den att sköta att fånga insekter själv. För underhållningens skull kan du dock fånga en fluga eller spindel och lägga den i en fälla. Se bara till att den är vid liv.

Vintervila
På vintern går Venusflugfällan i viloläge och den behöver denna viloläge för att trivas. Sänk temperaturen till cirka 5-10°C och minska vattningen avsevärt. Detta efterliknar de naturliga förhållandena för växten. Växten tål frost bra och man kan ev förvara den utomhus eller i ett växthus. Tjälen kommer dock att slå tillbaka den lite, och oftast dör den helt för att sedan skjuta igen på våren.

Trimning
Skär av de döda eller bruna skotten försiktigt för att behålla växtens utseende och hälsa.

Blommande
På våren har Venusflugfällan några långa stjälkar med fina, vita blommor i slutet. Blommorna kräver mycket energi och detta kommer vanligtvis att döda växten om den får blomma. Om du därför vill bevara din planta under en längre tid rekommenderas att skära av blomstjälkarna så fort de dyker upp.

Att odla en Venus flugfälla är både roligt, spännande och lärorikt. När du väl har grundförutsättningarna under kontroll är det också en lätt växt att hålla och sköta om.

Njut av

Tillbaka till blogg